در حاشیه شهر، جایی میان دیوارهای خاکخورده و سقفهای فرسوده، نگاههایی هنوز به امید روشن است. طرح «احسان رضوی»، برنامهای ماندگار از سوی مدیریت امور مجاورین بنیاد کرامت آستان قدس رضوی، این امید را نه با شعار، بلکه با قدمهای استوار خدام و مسئولان، هر پنجشنبه زنده میکند.
هادی غلامی، مدیر مرکز امور مجاورین آستان قدس رضوی، در گفتوگو با آستان نیوز، در ابتدای صحبت، طرح جدید این مرکز را نه یک طرح مقطعی، بلکه حرکتی ادامه دار یاد کرد و گفت که این طرح با اهتمام ویژه تولیت آستان قدس رضوی شکل گرفته و بهصورت مستمر اجرا میشود.
غلامی ادامه داد: «احسان رضوی» فراتر از یک کمک یا دلجویی است؛ این طرح، توجه صدای گمشده خانوادههایی است که در همسایگی امام رضا(ع) قرار دارند.
پنجشنبههایی برای احیای کرامت
غلامی با تأکید بر استمرار این برنامه، گفت: هر پنجشنبه، تیمی متشکل از خدام حرم مطهر، به مناطق محروم شهر مشهد و روستاهای اطراف که دارای اراضی وقفی هستند، اعزام میشوند. در بسیاری از این بازدیدها، حتی خود تولیت محترم نیز حضور مییابند.
خانوادهها پیشتر توسط واحدهای میدانی شناسایی و احصا شدهاند. پس از شناسایی، در بازدید میدانی، مسائل مختلف آنها از درمان گرفته تا مسکن و ازدواج بررسی شده و بر اساس نوع نیاز، خدمات متناسب ارائه میشود.
خدمات فراتر از کمکهای موردی
تفاوت احسان رضوی با بسیاری از طرحهای حمایتی دیگر، در «نحوه مواجهه با فقر» است. غلامی در این خصوص افزود: ما صرفاً برای اطعام نمیرویم. هدف،رفع ریشهای مسئله است. یعنی اگر خانوادهای مشکل درمانی دارد، تلاش میکنیم تا بهطور ساختاری آن را حل کنیم؛ اگر نیاز به تعمیر یا تأمین مسکن دارند، پیگیریها تا حصول نتیجه انجام میشود.
او ادامه اداد: برخی خانوادهها بهلحاظ تأمین جهیزیه، یا حتی مسائل شبیه به آن دچار چالشاند. در چنین مواردی نیز، تیمهای ما با همکاری نهادهای ذیربط وارد عمل میشوند.
بازدیدهای منظم و مناسبتی
مدیر مرکز امور مجاورین در ادامه افزود: این طرح در کنار روند ثابت خود به شکل مناسبتی نیز خدمت رسان محرومان حاشیه شهر و روستا است.در مناسبتهایی چون اعیاد مذهبی، ایام ولادت یا شهادت ائمه اطهار علیهمالسلام، دامنه این کمکها گسترش مییابد.
او افزود: بهطور میانگین۴ تا ۵ خانواده در هر هفته مورد بازدید و رسیدگی قرار میگیرند، اما در مناسبتهای خاص، این رقم میتواند افزایش پیدا کند.
تأثیرات عمیق در بطن جامعه
هادی غلامی در ادامه تاثیرات عمیق این طرح را تشریح کرد و گفت: روحیه خانوادهها پس از حضور خدام حرم و دریافت خدمات بسیار دگرگون میشود، و خیلی وقتها اشک شوق، نشانه تأثیر این برنامه است. دیدن خادمان حرم در خانهشان برای بسیاری از این افراد، خود یک افتخار است. طرح «احسان رضوی»، اگرچه در قالب یک برنامه منظم هفتگی تعریف شده، اما روح آن، از جنس حدیث معروف امام هشتم است:«رحماللهُ عبداً أحیا أمرَنا»خدایا رحمت کن بندهای را که امر ما را زنده کندو بیشک زندهکردن امر اهلبیت، گاه در کلاسهای تفسیر و منبرها نیست؛ بلکه در سر زدن به سفره خالی یک مادر، دلجویی از پدر بیمار، و رساندن صدای یک کودک بیپناه به ساحت قدسی امام مهربانیهاست.