مفهوم مقاومت، فراتر از جنگ فیزیکی است و باید به عنوان یک مدل زندگی در نظر گرفته شود و زندگی کردن، خود یک مبارزه است و جنگ تنها به معنای جنگ نظامی، نیست.
ویژه برنامه «امروز و سلاحی که در دست ماست»، با حضور دکتر فاطمه رایگانی، پژوهشگر فلسفه سیاست و دبیر اندیشکده امید، به همت مرکز امور بانوان و خانواده بنیاد کرامت رضوی برگزار شد.
این برنامه به بررسی اهمیت زندگی در شرایط بحران و مفهوم مقاومت به عنوان یک مدل زندگی، پرداخت. در ابتدای این برنامه، دکتر رایگانی به اهمیت «زندگی» در شرایط بحران اشاره کرد و گفت: رهبرانقلاب در پیام خود به ملت ایران در میانه جنگ اخیر، فرمودند: «زندگی را با قوت ادامه دهید.» این جمله نه تنها یک توصیه روزمره است، بلکه بار مفهومی و هویتی بسیار مهمی دارد. زندگی کردن در بحبوحه جنگ یا بحران، خود نوعی مقاومت است.
وی ادامه داد: مفهوم مقاومت فراتر از جنگ فیزیکی است و باید به عنوان یک مدل زندگی در نظر گرفته شود. او با بیان این که اقتصاد مقاومتی و جبهه مقاومت شکلهایی از زندگی مستقل و پایدار هستند، تصریح کرد: تصور اشتباه رایج این است که مقاومت یعنی وقفه در زندگی تا عبور از بحران؛ در حالیکه مقاومت یعنی، ادامه زندگی با روشی متفاوت، مقاوم و هدفمند.
این پژوهشگر فلسفه سیاست همچنین به پروژه «زندگی نرمال» اشاره کرد و گفت: پس از سال ۱۴۰۰، جریانهای رسانهای خارج از کشور تلاش کردند تا با هشتگهایی مانند #زندگی_نرمال، القا کنند که مردم ایران زندگی نرمال ندارند و حکومت ایران را، مسئول این وضعیت، معرفی کنند.
دکتر رایگانی با اشاره به تجربه فلسطینیها در زندگی زیر بمباران، افزود: فلسطینیها حتی در دل ویرانیها نیز، به زندگی خود ادامه میدهند. پیام آنان به دشمن این است که زندگی ادامه دارد. دشمن میخواهد زندگی را از مردم بگیرد تا آنها را تسلیم کند، اما مردم با زندگی کردن، در برابر این خواسته، مقاومت میکنند.
وی تأکید کرد: زندگی کردن خود یک مبارزه است و جنگ تنها به معنای جنگ نظامی نیست. او به مثالهایی از جنگ ایران و عراق اشاره کرد و گفت: مردم عادی با ساختار ساده اما منسجم، جلوی ارتش بعث ایستادند. رمز پیروزی، تداوم زندگی با پیوند خوردن آن با مقاومت، بود.
این استاد دانشگاه همچنین بر این نکته تأکید کرد که دشمن هدفش فقط خاک و سلاح نیست؛ بلکه او میخواهد مردم دیگر نتوانند مانند خودشان زندگی کنند.
او افزود: اسرائیل در فلسطین همین پروژه را اجرا میکند و آمریکا و اسرائیل میخواهند زندگی را فقط در قالب استانداردهای خودشان، معنا کنند.
در پایان برنامه، دکتر رایگانی به وظیفه امروز جامعه اشاره کرد و گفت: شرایط بحران یعنی شکل زندگی تغییر میکند، اما اصل زندگی متوقف نمیشود. ما باید ادامه زندگی را با تغییر شکل به نفع مقاومت پیش ببریم. او مثالهایی از خانوادهها و کسبوکارها ذکر کرد که با وجود بحران، همچنان به زندگی و فعالیتهای خود، ادامه میدهند. زندگی مقاوم یعنی به دشمن نشان دهیم که نمیتواند ما را از پای دربیاورد. ما باید، با امید و معنابخشی به روزمره، ایستادگی کنیم.